EKSOZOM NEDİR? – İntrafarma Sağlık

EKSOZOM NEDİR?

Eksozomlar tüm hücreler tarafından salgılanan ve asıl görevi hücreler arası haberleşmeyi sağlamak olan 150 nm’den küçük veziküllerdir. Köken aldıkları hücrenin moleküler bilgisini hedef hücreye taşırlar.

 

Eksozom Tedavisi Nedir?

Eksozom tedavisi farklı yöntemler ile elde edilen eksozomların çeşitli hastalıkların tedavisi için hastaya uygulanmasıdır.

Eksozom Tedavisi İle İlgili Nelere Dikkat Edilmeli?

Tedavi amacıyla kullanılacak eksozomun köken aldığı hücre ve hücre yapıları, uygulanacak ürünün içerisinde ne kadar eksozom bulunduğu ve ürün içerisinde eksozom belirteçlerinin bulunup bulunmadığı bilinmelidir.

Tedavi Amacıyla Uygulanacak Eksozom Nasıl Olmalıdır?

Eksozomlar tüm hücrelerden salındığı gibi hasarlı ve hastalıklı hücrelerden de salınmaktadır. Hasarlı hücrelerden salınan eksozomlar köken aldıkları hasarlı bilgiyi sağlıklı hücrelere de zarar verebilirler. Bu nedenle hem otolog (hastanın kendi dokusundan elde edilen) hem de allojenik (bir donörden elde edilip hastaya uygulanan) eksozom uygulamalarında dikkatli olunmalıdır. Tedavi amacıyla uygulanacak eksozomların sağlıklı hücrelerden elde edildiğine emin olunmalı ve üreticiden ve/veya doktordan bu konu hakkında bilgi alınmalıdır.

Mezenkimal Kök Hücre Kaynaklı Eksozomlar

Eksozomların elde edildiği bir kaynak da Mezenkimal kök hücrelerdir. Mezenkimal kök hücreler vücudun bağ dokusunda bulunan kök hücrelerdir. Eksozomları Kordon bağında bulunan wharton jeli kaynaklı mezenkimal kök hücrelerden elde etmekteyiz. Bu şekilde elde edilen eksozomlar köken aldıkları hücre dolayısıyla içerisinde bulundurdukları bilgilerle hücre yenilenmesi ve tamir işlevlerinde yüksek potansiyele sahiptirler. Sahip oldukları özellikler sayesinde rejenratif tıp alanında umut verici bir yaklaşım olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Mezenkimal Kök Hücre Kaynaklı Eksozomların Kullanıldığı Tedavi Alanları

  • Beyin ve Sinir Cerrahisi
  • Üroloji
  • Ortopedi ve Travmatoloji
  • Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon
  • Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi
  • Oftalmoloji
  • Dermatoloji

Tedavi Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Uygulanacak doz miktarının ve tedavi sürecinin her hasta ve hastalığa göre özel olarak hazırlanması gerekmektedir.

Kondromembran: Kıkırdak ve Tendon Tedavisinde Yenilikçi Bir Yaklaşım
MEZENKİMAL KÖK HÜCRE KAYNAKLI EKSOZOMLAR