Düşük yumurta rezervi, yumurtalıklardaki yumurta sayısının azalması veya mevcut yumurtaların kalitesinin düşmesi olarak tanımlanabilir. Özellikle yaşın ilerlemesi bu durumun en büyük sebeplerinden biridir. 21 ila 35 günde bir adet görülmesi normal olarak kabul edilirken, bu sürenin azalması, adet kasılmalarının şiddetlenmesi ve kanamanın yoğunluğunun artması yumurta rezervlerindeki düşüşün belirtileri olabilir. Bu durumda uzman bir hekime muayene olmak önemlidir.
Azospermi ise erkeğin menisinde sperme rastlanmamasıdır ( sperm bulunmaması ). Azospermi tıkanıklığa bağlı olan ve olmayan olmak üzere 2’ye ayrılır. Sperm kanalarının bir bölümünün eksikliği, genital enfeksiyonlar ve cerrahi girişimler sonrası tıkanıklık gerçekleşebilir. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospemiler ise genetik bozukluklar, testislerin doğuştan yukarıda kanallarda kalması, testis torsiyonu, bazı enfeksiyonlar ve radyasyon gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir.
Yumurta rezervindeki düşüklük ya da azospermi için tıp alanındaki gelişmeler sayesinde çeşitli tedavi yöntemleri bulunmuştur. Özellikle son yıllarda farklı rahatsızlıkların tedavilerinde karşımıza çıkan kök hücre uygulaması burada da tercih edilen bir tedavi yöntemi olmaktadır.
Kişinin kendi yağ dokusu alınarak, küçük bir işlemden geçirilir. Böylece kök hücre elde edilmiş olur. Elde edilen bu kök hücre rahatsızlığın saptandığı bölgeye enjekte edilir. Kök hücreler bulundukları bölgedeki hücrelere dönüşüp çoğalabilen, sınırsız bölünebilen özelliğe sahiptir. Böylece vücudun yenilenmesine ve onarımına yardımcı olmaktadır. Üstelik kişinin kendi yağ dokusundan elde edildiği için elde edilen kök hücre o kişiye özeldir, yan etkisiz ve risksizdir.
Doğal bir yenileyici olan kök hücre sayesinde kadınlarda sağlıklı yumurtalar elde edilebilir. Uygulama, yumurtalık rezervi az olan her kadın için rahatlıkla tercih edilebilir. Sağlıklı yumurtalık hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olan kök hücreler böylelikle yumurta hücrelerinin gelişmesi ve daha kaliteli duruma gelmesi sağlanır. Bu yöntemin uygulandığı çalışmalar incelendiğinde azımsanmayacak bir başarı oranı elde edildiği görülmektedir. Azospermi için de kök hücre uygulaması yapılabilmektedir. Kişinin yağ dokusundan elde edilen kök hücreler bireye enjekte edilerek sperm sayısında artış beklenir.
Kök hücre uygulamaları tıbbi yöntemlerdir. Bu nedenle steril bir ortamda ve uzman hekimlerce yapılmalılardır. Ayrıca unutulmamalıdır ki bu tedavide başarı oranı hastanın yaşı, mevcut durumu ve hastalığının süresi gibi etkenlerle doğru orantılıdır. Size en uygun tedavi yöntemini öğrenmek ve süreç hakkında detaylı bilgi almak için uzman bir hekimle görüşmeniz daha doğru olacaktır.